Posetite međunarodnu tematsku izložbu “Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine”

U obnovljenom zdanju Narodnog muzeja u Beogradu, 14. decembra otvorena je prva međunarodna tematska izložba pod nazivom “Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine”. Posetioci će imati priliku da uživaju u prefinjenosti i čaroliji Dalekog istoka sve do 23. februara, do kada će trajati izložba.

Izložba “Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine” predstavlja gostovanje Nacionalnog muzeja Kine iz Pekinga. Približavanjem kineske tradicionalne umetnosti, publika Narodnog muzeja upoznaće se sa civilizacijskim nasleđem kineske kulture.

Cilj izložbe je da se odabranim eksponatima prikaže jedinstvo života i duhovnosti, lepota i uzvišenost, sklad čoveka i prirode, kao i da se pruži uvid u autentičan svet kineske umetnosti.

U nastojanju da predstavi različite aspekte života viševekovne elitne društvene grupacije literata, odnosno učenjaka koji su istovremeno bili državni službenici, odabrana postavka obiluje raznovrsnim materijalom: od predemeta likovne i primenjene umetnosti, koji svedoče o njihovim umetničkim izrazima i traganjima, do detalja koji su bili deo svakodnevice, oslikavajući estetska polazišta i moralna uverenja.

Učenjaci su činili elitni društveni sloj svojstven drevnoj Kini, koji je predstavljao oslonac političkog, moralnog i građanskog života tradicionalnog kineskog društva.

Među više od 100 eksponata, posetioci izložbe “Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine” biće u mogućnosti da se upoznaju sa tradicionalnim kineskim slikarstvom, kaligrafijom, keramikom, predmetima od žada, kineskom bronzom, delovima nameštaja i tekstilu, ali i znanjima i veštinama kojima su kineski literati morali ovladati radi sticanja lične celovitosti, poput slikanja i kaligrafije, muzike, šaha, kao i proučavanja spisa sa svitaka. Za svaki izloženi predmet vezana je neka legenda.

Spajajući likovni izraz sa ličnim životom, uključujući navike, obaveze i slobodno vreme, priča o kineskim učenjacima temelji se na kineskoj istoriji i filozofiji.

31. januara će biti održano predavanje na temu “Kinesko slikarstvo iz Narodnog muzeja u Beogradu”, 7. februara predavanje na temu “Telo kao ishodište starokineske filozofije”, dok će radionica za odrasle na temu “Kultura kineskog čaja” biti održana 2. februara. Učenici Filološke gimnazije održavaju prezentacije za ovu izložbu svakog radnog dana.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: