Počinje Španski metar

Popularni festival španskog filma, Španski metar, biće održan po 12. put od 15. do 27. maja na nekoliko lokacija u Beogradu.

Predstojeće izdanje festivala održaće se kroz tri različita tematska programa, a biće predstavljeno više od dvadeset filmova.

Rastući iz godine u godinu u saradnji sa lokalnim kulturnim centrima i drugim prijateljima festivala, Španski metar danas važi za jedan od najznačajnijih beogradskih filmskih festivala i predstavlja ključni događaj za sve filmofile koji žele da se upoznaju sa naboljim hispanskim filmovima, aktuelnim filmskim tendencijama kao i kultnim ostvarenjima sedme umetnosti.

Ovogodišnju filmsku avanturu otvara ciklus posvećen kultnoj rediteljki i scenaristkinji Pilar Miro u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ciklus “Ženski ugao” program je koji Institut još od 2010. godine posvećuje kulturi žena i biće prikazan u Domu omladine Beograda. Obuhvata raznovrstan filmski program novije produkcije koji su režirale žene, a obrađuje njima blisku tematiku. Bilo da je reč o već poznatim pričama ispričanim iz novog ugla ili se pak predstavljaju sa sasvim novim temama i problemima, ove autorke hrabro izlaze iz granica koje su postavile njihove kolege i pišu nova pravila kinematografije, pozivajući publiku da otvorenog uma i srca prihvati i preispita njihova ostvarenja.

“Savremeni film”, glavni festivalski program, održava se u Dvorani Kulturnog centra Beograda i donosi čak dvanaest izvanrednih ostvarenja novije hispanske kinematografije.

Ceo program možete naći na sajtu festivala.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: