Počinje Bemus

U nedelju, 6. oktobra u 20 časova svečano počinju 51. Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS koncertom u Dvorani Kolarčeve zadužbine, na kome će kao solisti nastupiti izvanredni Anđela Georgiju i Čarls Kastronovo sa Simfonijskim orkestrom RTS pod upravom Bojana Suđića.

Na programu koncerta na otvaranju su najlepše operske arije i dueti Bizea, Verdija, Čilee, Pučinija, Gunoa i drugih, kao i nekoliko orkestarskih komada i uvertira.

Na predstojećem Bemusu koji se održava od 6. do 19. oktobra pod sloganom “Klasika danas više nego ikad” nastupaju i majstori domaće džez trube Duško Gojković i Stjepko Gut uz Big bend RTS. Koncertom na 51. Bemusu, doajen flaute na našim prostorima, profesor Ljubiša Jovanović obeležava 40 godina umetničkog rada uz učešće brojnih inostranih gostiju.

Pravo sa britanskog kraljevskog dvora stiže izvanredni vokalni ansambl Kvins siks – sekstet profesionalnih pevača Vindzorske kapele. Publiku takođe očekuju nastupi čuvene violončelistkinje Natali Klajn, kao i trenutno verovatno najvećeg virtuoza na baroknoj violini Dmitrija Sinkovskog sa ansamblom “La voce instrumentale”.

Nekadašnje čudo od deteta i najmlađi student u istoriji Šangajskog konzervatorijuma, a danas jedan od vodećih kineskih virtuoza mlađe generacije – pijanista Niu Niu – takođe će se predstaviti beogradskoj publici.

Bemus se pridružuje proslavi 150 godina Narodnog pozorišta, izvođenjem opere “Koštana” Petra Konjovića u režiji Juga Radivojevića. Na koncertu zatvaranja festivala, Hor RTS – proslavlja svoj jubilej – 80 godina postojanja kada će, uz Hor Hrvatske radio-televizije, izvesti “Svenoćno bdenje” Sergeja Rahmanjinova.

Po privlačnosti i za onu publiku koja inače ne posećuje često koncerte umetničke muzike, posebno se na ovogodišnjem BEMUS-u izdvaja nastup planetarne muzičke zvezde, violinistkinje Vanese Mej, koja u Centru “Sava” nastupa 10. oktobra.

Program festivala i informacije o kartama možete pogledati na sajtu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: