Manifestacije koje nas ovog vikenda očekuju u zemlji

Sunčani oktobarski vikend koji je pred nama savršen je povod da organizujete izlet i posetite neku od manifestacija koje nas očekuju u zemlji. U nastavku vam donosimo predloge.

Oplenačka berba grožđa

Oplenačka berba Topola i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva održaće se od 12. do 14. oktobra ove godine po 55. put. Ova privredno – turistička manifestacija datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića i tradicionalno se održava svakog oktobra u čast vina, grožđa, vinograda i vinara. U toku trajanja manifestacije posetioce očekuje raznovrstan program koji uključuje izložbe, radionice, koncerte, među kojima i koncert “Leontina i prijatelji za decu”, koncert grupe Legende, a manifestaciju će zatvoriti koncert Saše Matića. Oplenačka berba odvija se u centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada. Celom Topolom protežu se etno štandovi prepuni grožđa, vina, voća, suvenira i proizvoda starih zanata. U okviru Sabora izvođači nastupaju u narodnim nošnjama, predstavljaju svoje pesme i igru svirajući na narodnim instrumentima, a cilj je da u što izvornijem obliku prikažu narodno stvaralaštvo ovog kraja. Posebna atrakcija je saborska povorka ulicama Topole. Pokrovitelji ove manifestacije su Opština Topola i Turistička organizacija “Oplenac”.

Balkan cheese festival

VIII Balkan cheese festival održaće se 13. i 14. oktobra u Dom omladine u Beogradu. Na ovoj izložbi posetioci će imati priliku da probaju i kupe retke i neobične sireve Balkana i da uživaju u uparivanju sireva sa vrhunskim vinima i delikatesima, kao i sa poslasticama sa sirom. Autohtoni proizvodi se odlikuju velikom raznolikošću, a neki od njih su poznati još od najstarijih vremena. Svi sirevi autohtoni za neko područje predstavljaju blago te zemlje i njenu kulturnu baštinu. Na festivalu će biti izloženo oko 300 sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Francuske Italije i Holandije, koja je ovoga puta pozvana kao zemlja gost. Radno vreme festivala je od 10 do 20 časova u subotu i nedelju, a cena ulaznice je 250 dinara.

Novosadski maraton

Novosadski maraton, 26. po redu, održaće se u nedelju 14. oktobra sa početkom u 10 časova. Ovogodišnji Novosadski maraton održaće se na ravnoj stazi koja prolazi duž obale Dunava i kroz urbani deo Novog Sada, sa startom i ciljem na Trgu Slobode. Programom Novosadskog maratona predviđeno je održavanje sledećih trka: Maratonska trka (42,195 km); Pripravnički maraton (33 km), Mini pripravnički maraton (25 km), Trka na 10,5 k, Rekreativna trka (6 km); Štafetni maraton (od 2 do 12 izmena). Takođe, programom manifestacije predviđeno je održavanje i trka za decu i to: Trka osnovaca od 5. do 8. razreda na 800 m; Trka srednjoškolaca od 1. do 4. razreda na 1000 m; Trčanje osnovaca od 1. do 4. razreda na 400 m;  Trka predškolaca; kao i puzeća trka beba na 4,195 m. Pravo učešća u trkama imaju svi zainteresovani.

Dani mađarske kuhinje

Međunarodna gastronomska manifestacija “Dani mađarske kuhinje” održaće se 12. i 13. oktobra u centru Skorenovca po 11. put. U ovom mestu nedaleko od Kovina, tradicionalno se druge nedelje oktobra održava manifestcija na kojoj posetioce očekuje veliki broj izlagača koji će pripremati tradicionalne mađarske specijalitete. Na štandovima će se naći gulaš od jelena, sarmice od mlevene svinjetine, različiti domaći suhomesnati proizvodi, od kojih je najpoznatija skorenovačka čajna kobasica. Sladokusce očekuju i raznovrsne poslastice od maka, oraha i višanja.


Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: