Jubilarni 10. “Merlinka festival” pod sloganom “Uprkos svemu”


Jubilarni 10. Međunarodni filmski festival “Merlinka” održaće se od 6. do 9, decembra u Domu omladine Beograda pod sloganom “Uprkos svemu”, podsećajući nas na istrajnost kroz koju je prošao kroz proteklu deceniju pokušavajući da kroz umetnička ostvarenja približi najširoj javnosti tabuizirane teme položaja i života pripadnika LGBT zajednice.

Na programu ove manifestacije u toku četiri festivalska dana će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Australije. Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala i drugih.

Cene ulaznica su 200, 250 i 300 dinara za pojedinačne projekcije i 800 dinara za sve dane festivala. Ulaznice možete kupiti na biletarnici Eventima u Domu omladine Beograda.

Festival otvara dugoočekivana premijera filma “Srećni princ”, rediteljski debi glumca Ruperta Evereta koji predstavlja dirljivu dramatizaciju poslednjih godina izgnanstva velikog pisca Oskara Vajlda i moćnu alegoriju strasti i iskupljenja, a prikazan je na Berlinalu i Sandensu.

Svakog decembra od 2009. godine ovaj festival se održava u Domu omladine Beograda, uz podršku brojnih pokrovitelja, partnera i prijatelja festivala. “Merlinka festival” se pored Beograda organizuje u Sarajevu, Tuzli, Novom Sadu, Nišu i Podgorici.

Fokus desete “Merlinke” je na nemačkoj queer kinematografiji i filmovima na nemačkom jeziku, počev od “Srećnog princa”, rađenog u koprodukciji sa više evropskih zemalja, preko filma “Rafiki o dve devojke koje odbijaju da postanu poslušne kenijske supruge, nemačko-francuskog “Vazduha” u režiji Anatola Šustera, do dokumentarca provokativnog reditelja Roze fon Praunhajma “Preživeti u Nojkelnu. Biće prikazan i austrijski film “Ja, životinja”, nagrađen na Filmskom festivalu u Cirihu, te desetak kratkih filmova.

Film “Srećni princ”

Direktor Gete instituta u Beogradu Frank Bauman izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjom saradnjom sa festivalom “Merlinka” i pohvalio izbor filmova koje je sam festival sačinio.

Uz fokus na nemačku kinematografiju, deseto izdanje “Merlinke” posebno je posvećeno i dijaspori koja vredno snima, pa će publika tako videti američko-kineski film “Mali Majlo” koji je režirao Drago Lazetić i kanadski film “Švarci” u režiji Aleksa Vujoševića. Obojica će biti gosti festivala, izjavio je Azdejković, najavljujući na svečanom otvaranju nastup Bojane Stamenov, predstavnice Srbije na Evroviziji 2015 i Dajane Ho, beogradske dreg kraljice.

Novina desete “Merlinke” je da će program biti realizovan ne samo u Velikoj sali Doma omladine, već i u drugim prostorima.

U okviru pratećeg programa, najavljena je tribina “Seksualno nasilje – zakon jače(g)”, izložba fotografija “Životi u tranziciji – LGBTQ Srbija” autora Slobodana Ranđelovića, kao i književne večeri “Filmovane queer knjige” i “Domaća queer književnost.

Svečano zatvaranje festivala i proglašenje najboljih filmskih ostvarenja zakazano je za nedelju, 9. decembra u 21h, u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Biraće se najbolji filmovi u kategorijama igrani, dokumentarni, kratki, animirani, Noizzmaker i specijalna nagrada festivala. Takođe, prvi put ove godine publika će birati najbolji ultra-kratki film, koji traje do 5 minuta.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja nastupiće Ivana Rašić – SAJSI MC i Tijana Rašić.

Vise o festivalu možete pogledati na sajtu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: