Kraj leta je još samo jedan novi početak

Iako kalendarski traje još nedeljama, kraj avgusta mnogi poistovećuju sa krajem leta. Još od školskih dana prvi septembar značio je kraj bezbrižnog leta i povratak obavezama. Iako odavno ne idemo u školu i odmor nam ne traje dva meseca, ovaj utisak većini ostao je i godinama kasnije.

Ovo leto po mnogo čemu nije bilo tipično, ali naučilo nas je da ga iskoristimo najbolje što možemo i da u datim okolnostima pronađemo način za uživanje. Upravo to je ono što treba zapamtiti i primeniti bez obzira na godišnje doba.

Donosimo vam nekoliko saveta i razloga da kraj leta ne doživite kao kraj bilo čega, već početak nove sezone u kojoj ćete takođe uživati.

Putovanja nisu samo za leto

Još jedna predrasuda koju nosimo iz detinjstva je da je leto vreme kada se putuje. Većina porodica tokom letnjih meseci odlazi na odmor, deca provode raspust kod babe i dede na selu, putuje se na more, planinu ili u vikendicu. Ovo je jedna od navika koju slobodno možete da menjate. U putovanjima treba uživati bez obzira na godišnje doba. Nakon vrelih dana, septembar nam donosi osveženje i još prijatnije vreme za obilazak novih mesta, šetnje i istraživanja. Zbog situacije u kojoj smo se našli ove godine, sa globalnih prešlo se na lokalna putovanja. Upravo zahvaljujući tome otkrili smo predivne predele naše zemlje, a ne postoji razlog da sa istim ne nastavimo i u narednim mesecima. Upravo blizina naših planina, etno sela i izletišta pruža nam mogućnost za vikend putovanja. Isplanirajte dan ili vikend koji ćete provesti sa porodicom i prijateljima u vinariji, na bazenima, planinarenju, raftingu ili aktivnostima po svom izboru i sigurni smo da ćete se osećati zadovoljnije i odmornije za novu radnu nedelju.

Povratak kulturnim događajima

Nakon skoro pola godine, ponovo rade bioskopi i pozorišta i održavaju se koncerti. Pogledajte sve predstave koje do sada niste stigli, saznajte koje nas filmske premijere očekuju ili posetite galerije i uživajte u izložbama. Dan posvećen kulturi oplemeniće vas, doneti vam mir i podstaći na razmišljanje o temama kojima između svakodnevnih obaveza ne stižete da se posvetite.

Posvetite se svom zdravlju

Ne mora samo prvi januar da bude datum novih početaka i donošenja velikih odluka. Jesen je idealno vreme za uvođenje novih navika u vašu svakodnevicu. Počnite da se bavite sportom, da trčite, plivate, plešete, radite jogu ili nađite drugu zdravu aktivnost koja će vam sasvim sigurno pomoći da se oslobodite nakupljenog stresa i popravite raspoloženje, pozitivno će uticati na vašu liniju, ali i celokupno zdravlje. Odlučite se za zdravu ishranu, izbacite loše navike poput pušenja, nezdravih napitaka i brze hrane. Vrlo brzo ćete osetiti rezultate poput više energije i čistije kože, a ukoliko pritom izgubite nekoliko kilograma viška i uđete u haljinu iz mlađih dana, to će pozitivno uticati i na vaše samopouzdanje.

Sredite svoj životni prostor

Sa dolaskom hladnijih i kišnih dana više vremena ćemo provoditi u domovima. Zbog toga je veoma važno da se u njemu osećate prijatno. Sredite orman i verovatno ćete naći komad na koji ste zaboravili što će vas dodatno obradovati. Rešite se svih nepotrebnih sitnica koje su se godinama skupljale u fiokama i komodama i oslobodite prostor za nove uspomene. Kupite sitnicu poput saksijskog cveća ili ukrasnih jastučića koji će oplemeniti vaš stan i dati mu svežinu. Često je samo mala promena poput promene rasporeda nameštaja ili boje zidova dovoljna da vam pruži potpuno nov doživljaj vašeg životnog prostora.

Vreme je za šoping

U prodavnice su uveliko stigle nove kolekcije odeće i modnih dodataka. I dok smo prethodnih nedelja bili fokusirani na poslednje krugove sniženja, vreme je da istražimo šta ćemo nositi ove jeseni i da sebe obradujemo novim komadom. Izaberite kvalitetan sako, košulju, suknju ili džemper koji ćete nositi na posao i sigurni smo da ćete se onih kišnih jutara dok se spremate za radni dan osećati bolje u novom komadu.

Odvojite vreme za sebe

Neretko balansirajući između porodičnih i profesionalnih obaveza zanemarujemo svoje želje i potrebe. Dugoročno, ovo će za posledicu imati unutrašnje nezadovoljstvo koje će početi da se reflektuje na sve sfere našeg života. Bez obzira da li ste oduvek želeli da naučite nov jezik ili odete na tretman za ulepšavanje, više nema razloga da to odlažete. Učenje nove veštine ili samo dan proveden čitajući knjigu prijaće vam da se oslobodite stresa, pronađete mir i popravite raspoloženje.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: