Svetska nedelja dojenja

Svetska nedelja dojenja svake godine obeležava se prve nedelje avgusta u više od 170 zemalja širom sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Fokus ovogodišnje Svetske nedelje dojenja je na ekologiji, a obeležava se pod sloganom “Podržimo dojenje – za zdraviju planetu”.

Prednosti dojenja su brojne: nutritivne, zdravstvene, imunološke, razvojne, psihološke, socijalne, ekonomske. U ovogodišnjoj kampanji posebno se ističe ekološka perspektiva dojenja i njena dobrobit na klimatske promene i životnu sredinu. Majčino mleko je prirodna, obnovljiva hrana koja štiti životnu sredinu, proizvedena i isporučena bez zagađenja, pakovanja i otpada. Dojenje štiti prirodne resurse vodu, vazduh, atmosferu i doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida.

Posebna pažnja u toku ovogodišnje Svetske nedelje dojenja usmerena je ka značaju dojenja u toku pandemije koronavirusa i informisanju trudnica i porodilja. Mnoge majke zabrinute su i zbunjene, zbog čega je važno istaći da virus nije nađen u mleku nijedne kovid pozitivne majke, tako da ne postoje dokazi da se može preneti dojenjem, ali je dokazano da dojenje smanjuje mortalitet novorođenčadi, odojčadi i dece i doživotno utiče na imunitet.

Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

Međutim, i pored svih tih činjenica i preporuka u Republici Srbiji isključivo dojene dece mlađe od šest meseci ima samo 12,8%.

Veliki broj majki odustaje od dojenja zbog nedostatka pomoći, podrške i informacija, ali je podrška dojenju sve šira i zainteresovane majke mogu potražiti pomoć od savetnica za dojenje kako bi rešile sve nedoumice i uspešno dojile. Ipak, najvažnija od svega je volja, želja i odlučnost majke da doji.

Nema tagova 0

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: