Veličanstvena Golija – jedinstveni spoj prelepe prirode i istorijskih znamenitosti Jugozapadne Srbije

Mnogima od nas prirodne lepote Srbije još uvek su nepoznate, a čini se da je ova godina idealna za obilazak i istraživanje netaknutih predele koje ona krije. Ukoliko ste odlučili da odmor provedete u našoj zemlji, ali ne znate gde – veličanstvena Golija je naš predlog.

Na 233 km od Beograda, u jugozapadnom delu Srbije, između reka Ibra, Moravice, srednjeg toka Studenice i planina Radočela i Peštera, na području pet opština (Kraljevo, Raška, Novi Pazar, Sjenica i Ivanjica) prostire se jedna od najlepših i šumama najbogatijih planinskih lepotica. Ukoliko niste do sada, Golija je odredište koje treba da posetite, posebno jer obiluje očuvanim prirodnim bogatstvima, čistim izvorima, bujnim livadama , pašnjacima, gustim šumama, jezerima, kao i raznim kulturno istorijskim znamenitostima.

Najviši vrh “goleme planine” (zbog svoje veličine dobila je naziv) je Jankov kamen i nalazi se na 1834 m nadmorske visine. Golija je 2001. godine proglašena Parkom prirode I kategorije i Rezervatom biosfere “Golija – Studenica” i pod zaštitom je UNESCO-a, kao posebno očuvani Park prirode koji obuhvata 75.183 hektara.

Ukoliko ste ljubitelji zdrave ishrane zasigurno će vas obradovati činjenica da na ovoj planini možete pronaći preko 100 vrsta lekovitih biljaka, a ova divlja planina kako je mnogi zovu, posebno je bogata šumskim plodovima kao što su borovnice, jagode, maline, kupine i pečurke. U zimskom periodu omiljena aktivnost posetilaca je skijanje obroncima Golije, a u toku letnjih dana izuzetno je prijatna destinacija za ljubitelje planinarenja i paraglajdinga, dok ljubitelji biciklizma mogu da uživaju u vožnji obeležinim biciklističkim stazama.

Na Goliji se nalaze i tri manja jezera okružena nestvarnom prirodom – Tičar (Dajićko jezero) koje posetioce privlači svojim interesantnim trouglastim oblikom i legendama koje se za njega vezuju, Nebeska suza na Okruglici i Košaninovo jezero.

Ukoliko ste ljubitelji avanturizma privućiće vas jedinstvene prirodnjačke ekspedicije i programi “preživljavanja” u prirodi koji se na ovoj planini organizuju. Jedna od najlepših avantura za decu i odrasle je celodnevna šetnja kroz guste šume Golije, uz branje šumskih plodova i susrete sa divljim konjima koji slobodno trče po zelenim pašnjacima.

Golija i njena okolina obiluju zanimljivim turističkim manifestacijama među kojima su najzanimljivije “Dani kraljice Jelene” koji se obeležavaju u manastiru Gradac, manifestacija kulture, umetnosti i nauke “Raške duhovne svečanosti” ili sportsko – turistička manifestacija Regata “Tvrđava”. Ništa manje od prirodnog bogatstva nije važnije i kulturno nasleđe koje krasi podnožje Golije. To su, pre svega, manastiri Studenica, Gradac i Đurđevi stupovi. 

Jedan od znamenitih spomenika kulture koji se može posetiti u podnožju planine Golije je i “Rimski most” koji je udaljen od Ivanjice 17 km, i veruje se da je iz doba Nemanjića.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: