Kuba – tamo gde je vreme stalo

Šarene fasade, oldtajmer kabrioleti, peščane plaže, karipsko more, salsa, rum i cigare. Već smo vas zainteresovali, zar ne?

Poslednjih godina, zahvaljujući delimičnoj otvorenosti Kube ka Americi, ova ostrvska zemlja postala je sve popularnija među turistima širom sveta, pre svega kao destinacija za letovanje. Međutim, prilikom obilaska ove neobične zemlje, krenite od njenog glavnog grada.

Šarena Havana – grad prepun kontrasta, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Muzika u svakom kafiću, oronule fasade, kokteli koje je pio Hemingvej, pokretne tezge sa voćem i prodavnice sa praznim rafovima sigurno nećete doživeti ni na jednom drugom mestu na svetu. Na Kubi nema interneta, tako da umesto u telefone, ljudi sa terasa posmatraju prolaznike i igraju šah na ulicama.

Pomešani mirisi tropskog voća, kubanskih cigara i izduvnih gasova iz starih automobila, najukusniji jastozi i revolucionarni duh, zaokupiće sva vaša čula.

Najviše vremena u Havani odvojite za njen stari deo gde vas očekuju restorani, kafići sa salsom, zgrade iz doba kolonijalizma, galerije, muzeji, prodavnice cigara i suvenira. Ne očekujte kartu pića u kafićima, izbor nije velik, ali ćete pronaći čuvene koktele od ruma i sokove od tropskog voća.

Ne propustite da posetite najpoznatiji restoran u Havani, La Guarida, smešten u jednoj staroj zgradi. Gosti ovog autentičnog lokala bili su princ Albert od Monaka, španska kraljica Sofija, Oliver Stoun, Džek Nikolson, Naomi Kembel, Sting, Stiven Spilberg i mnogi drugi. Na vreme rezervišite svoje mesto jer svaki turista želi da večera na njihovoj predivno osvetljenoj terasi sa koje se pruža pogled na krovove okolnih zgrada i napravi fotografiju na stepenicama koje vode do restorana. Čak i u ovom čuvenom restoranu sa odličnom uslugom u ponudi verovatno neće biti sva jela sa menija, jer ne zaboravite, Kuba je pod višedecenijskim sankcijama.

Još jedno mesto u kome možete uživati u prijatnoj atmosferi i ukusnom ručku uz živu muziku je restoran La Imprenta, koji se nalazi u srcu Havane. U dvorištu stare zgrade smešten je ovaj lokal nazvan “Štampač” sa drvenim stolovima i stolicama, metalnim ukrasima i dekoracijom inspirisanom starom štamparijom. Meni je internacionalni, a mi vam preporučujemo da probate jastoga koji se služi na nekoliko načina, a naš omiljeni je “Thermidor” u sosu od sira, vina i bešamela. Iako su neki drugi lokali poznatiji po daikiri koktelu, u ovom restoranu je zaista odličan.

Ako se uželite luksuza i prave koka kole (na Kubi ćete naći njihovu verziju čuvenog američkog pića koja je još slađa od originala), popnite se u “rooftop” bar hotela Kempinski i uživajte u pogledu na ulice Havane, Kapitolio, velelepnu zgradu nacionalnog teatra, palme i šarene kabriolete.

Za pravi doživljaj Havane iznajmite kabriolet na nekoliko sati, provozajte se uz zalazak sunca i doživite ovaj grad na potpuno drugačiji način. Verovatno ćete otkriti neke delove grada za koje niste ni čuli, provozajte se kroz stari deo grada, ali obiđite i parkove, uživajte u mirisu okeana i vetru u kosi.

Još jedan način prevoza u Havani je Koko taksi. Zapravo se radi o kombinaciji motora i rikše, žutom vozilu neobičnog loptastog oblika na tri točka sa dva ili tri sedišta iza vozača. Isprobajte ovo zanimljivo prevozno sredstvo i obiđite Malekon, široki bulevar koji vodi pored okeana, sve do čuvenog hotela Nacional. Gosti ovog hotela osnovanog 1930. bili su Žan Pol Sartr, Simon de Bovoar, Frenk Sinatra, Ava Garner, Rita Hejvort, Marlon Brando, Volt Dizni, Vinston Čerčil i mnogi drugi velikani.

Svakako najpoznatija ličnost koja se povezuje sa Kubom je Ernest Hemingvej. Ovaj američki pisac koji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost veliki deo života proveo je na Kubi. Možete posetiti njegovu kuću koja je pretvorena u muzej u savršenoj prirodi, daleko od centra Havane, kao i čuvene lokale u kojima je ispijao svoje omiljene koktele, La Floridita, u kojoj je pio daikiri, i La Bodeguita del Medio, poznat po mohitu koji je u njemu pio slavni pisac.

Jedno veče odvojite za posetu čuvenoj Tropikani. Ovaj kabare klub, otvoren davne 1939. ostao je nepromenjen do danas. U velikom prostoru na otvorenom, okruženom prelepom vegetacijom, uživaćete u odličnoj muzici, igri zgodnih plesača, akrobatskim izvođenjima, originalnim kostimima, rumu, cigarama i pravom šou – programu.

Upoznavanje Kube nemoguće je bez podsećanja na Kubansku revoluciju. U centru grada nalazi se muzej posvećen najvećem istorijskom događaju ove zemlje, gde možete videti lične predmete Fidela Kastra i Ernesta Če Gevare, prevozna i borbena sredstva koja su koristili i saznati sve zanimljive činjenice o najpoznatijim revolucionarima na svetu.

Takođe, otkrivanje Kube podrazumeva i upoznavanje sa načinom izrade njihova dva glavna proizvoda – ruma i cigara. Posetite Muzej ruma i saznajte kako se proizvodi ovaj glavni izvozni proizvod Kube, kao i fabrike cigara u kojima postoji zanimanje za koje verovatno nikada niste čuli, osoba koja radnicima čita različita dela, od novina, magazina, pa sve do klasičnih književnih dela.

Iako siromašna, Kuba je zemlja koja mnogo ulaže u obrazovanje i zdravstvo. Najlepše zgrade koje ćete videti u Havani su bolnice.

Kada se umorite od bučne Havane, svoj odmor nastavite u nekom od najpoznatijih letovališta, Varaderu, Trinidanu ili na nekom od manjih ostrva. Uživajte u peščanim plažama, tirkiznoj vodi, kokosima i koktelima. Ronite među koralima i plivajte sa delfinima. I ne zaboravite koliko je Kubancima malo potrebno za smeh, pesmu i igru.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: