Ideje za jesenji city break – Pariz

Započeli smo seriju predloga koje evropske metropole da obiđete ove jeseni. U prethodnom tekstu vodili smo vas kroz Rim. Danas vas vodimo u grad svetlosti koji je u jesen obasjan zlatnom bojom i sija lepše nego ikad.

Pariz

Ne postoji loš period godine za posetu ovom magičnom gradu. Ali ima nešto čarobno u jeseni u Parizu. Prošle su vrućine, Parižani su se vratili u grad, a na Luksemburški park padaju prvi žuti listovi i boje ga u zlatno.

 

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 

 

 

 
 

 
 

 

 

 

 

Објава коју дели My name is Anna (@paris.with.me) дана

Još uvek je dovoljno toplo da možete sedeti napolju u nekom od bistroa i uživati u francuskom vinu i sirevima. Ukoliko padne kiša obiđite svetska remek dela u Orseju i Luvru. U pauzi svratite na toplu čokoladu u čuvenu Anđelinu. Nemojte propustiti ni makaronse u pitoresknom Ladureu na Jelisejskim poljima. Šetajte Bulevarom Sen Žermen, obiđite Latinsku četvrt, popnite se na Trijumfalnu kapiju odakle je pogled još lepši nego sa Ajfelove kule jer odatle vidite i samu Ajfelovu. Posmatrajte ga sa reke krstareći Senom. Popnite se na Monmartr i krenite čudesnim putevima Amelije Pulen.

Ukoliko želite da se uklopite, na ovo putovanje ipak nemojte krenuti u patikama. Na Parižankama ćete ih videti samo ukoliko su krenule na džonging. I ne zaboravite da se ogrnete ešarpom. Nema ništa što je više francuski od toga, a imaju i praktičnu ulogu. Parižanke ćete i zimi videti u baletankama, ali uvek ogrnute ešarpom. Glavne atrakcije se nalaze uz Senu, pa će vas ovaj modni detalj zaštiti i od vetra koji duva uz reku. U Parizu se u toku dana nebrojano puta mogu smenjivati sunce i kiša. Parižane ćete prepoznati po tome da kišobran uvek nose u torbi iako je jutro bilo potpuno vedro, oni su uvek spremni za promene vremena.

Na svakom koraku osetićete energiju ovog grada koju su stvarali najveći svetski umetnici. Parižani su ponosni na svoju kulturu, ovo je grad u kojem još uvek možete na ulicama videti redove ispred bioskopa. Ne propustite da vidite Operu, Mulen ruž, baštu Versaja obojenu u magične jesenje boje. Šetajte Jelisejskim poljima, ali najvažnije od svega ostavite dovoljno vremena da sedite i posmatrate Parižane, ima nešto čarobno u njihovom stilu koji istovremno odiše jednostavnošću i prefinjenošću.

Savet: Ukoliko već niste, pred put pogledajte film „Ponoć u Parizu“ i Vudi Alenov doživljaj ovog očaravajućeg grada. Možda će vam to probuditi želju da obiđete groblje, što je jedna od turističkih atrakcija, a što i ne čudi s obzirom da možete videti gde počivaju velikani poput Oskara Vajlda, Edit Pjaf, Molijera, Prusta, Sartra, Edgara Degaa.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: