MODA 40-IH GODINA: DIOR KAO MODNI OSLOBODILAC

Svet još uvek nije stigao da se oporavi od Prvog Svetskog rata kada je nastao Drugi. Cela Francuska je bila u ruševinama. Sve je trebalo obnoviti, pa ni moda nije bila izuzetak.

Kako nije bilo novca za kupovinu odeće, materijali se upotrebljavaju dosta racionalnije. Prepravlja se stara garderoba. Popularni magazini savetuju žene kako da preprave mušku odeću za sebe, jer su muškarci većinom bili u uniformama. Najčešće su se nosile “Eisenhower” jakne, nastale kao inspiracijaod samih uniformi. U ovoj deceniji rađa se takozvani “military look”, trend koji je ostao isto popularan i danas. Boje koje dominiraju su zelena, bež i bordo. Najuticajniji kreatori tog vremena su Balensijaga, Balman i Dior. Ipak, Dior je svakako neko ko je obeležio ovaj period.

Posle rata, Kristijan Dior, koji je i sam bio oficir u ratu, uspeva da obnovi modu i da vrati ženama njihovu ženstvenost. Postao je prvi dizajner koji je mogao da predstavlja konkurenciju svetski poznatoj Koko Šanel. Dior vraća Pariz na modnu mapu. Prva revija zakazana za 12. februar 1947. godine doživljava ogroman uspeh. “Nju Luk” kolekcija, kako je Dior naziva, bila je pravi prikaz porodične žene, domaćice, koja je dovoljno sposobna da stvori srećan dom za svog muža i decu. Ubrzo, Dior postaje preplavljen porudžbinama. Njegove modele nosile su najpoznatije dame to vremena poput glumice Rite Hejvort i balerine Margot Fortejn. Interesantno je da je bio veoma sujeveran. Zapravo, svaka njegova kolekcija morala je da sadrži kaput koji je nosio ime njegovog rodnog grada – Grandvila. Na svakoj reviji bar jedna manekenka morala je da ponese buket đurđevka, njegovo omiljenog cveća, a ako nije posetio vidovnjaka pre sve toga, ne bi ni započinjao kolekciju. Imao je izabrani tim saradnika poput Pjera Kardena i Iv Sen Lorana, koji ga je prvi nasledio. Iako je za svoju modnu kuću stvarao svega jednu deceniju , ona postoji i dan danas. Na čelu Diora bili su veoma kvalitetni kreativni direktori poput Hedi Slimana i Rafa Simonsa, a danas ovu modnu kuću vodi Maria Gracia Čiuri.

Moda danas inspirisana je modom 40-ih godina, a evo i predloga kako ona može da se ponese.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: