Lekovita magija mirisnog bora

Miris borovine vas možda podseća na božićne praznike, možda na letovanje na Mediteranu u hladu ovog drveća i verovatno vam budi lepe uspomene. Ali osim što prečiščava vazduh, bor ima ima brojna blagotvorna dejstva na organizam. Osim šetnje borovom šumom, koja može biti lekovita, ova biljka može se koristiti i na druge načine.

Etarsko ulje

Etarsko ulje bora koje se dobija destilacijom koristi se za spoljašnju upotrebu protiv bolova u mišićima i kostima. Zbog jedinstvenog mirisa upotrebljava se i kao idealan lek za oboljenje disajnih puteva, usne duplje i grla. Deluje protiv upale i kao antiseptik. Najčešći način primene je inhalacija, a koristi se i u kozmetici u izradi preparata za čišćenje kože.

Borov med

Borov med je izuzetno redak, veoma skup i teško se nalazi. U Srbiji ga je nemoguće dobiti jer zahteva da pčele budu puštene samo na pašu u borovoj šumi. Pravi borov med potiče iz Sibira, a može se pronaći i na grčkom ostrvu Tasos.

Borov sirup

Prirodni sirup od borovih iglica se može koristiti prvenstveno za kašalj, a pored toga i za jačanje imuniteta, za bronhitis, za razne prehlade i druge zdravstvene probleme vezane za disajne organe. Možete ga sami sasvim jednostavno napraviti. Najbolje je da borove iglice za pripremu ovog sirupa berete u proleće, kada rastu mladi izdanci četinara i da ih berete po sunčanom vremenu. U veću staklenu teglu sipajte red šećera, zatim red svežih borovih iglica i nastavite da naizmenično ređate ove slojeve dok ne napunite teglu, tako da poslednji red u tegli bude šećer. Nakon toga teglu dobro zatvorite i stavite je na sunčano mesto, kako bi šećer mogao lagano da se topi. Potrebno je da ova smesa u tegli odstoji najmanje 40 dana, pre nego što počnete da konzumirate dobijeni sirup.

Pinjole

Pinjole, seme iz šišarke primorskog bora, vrsta su orašastih plodova i uz šafran jedan su od najskupljih začina u kuhinji. Sadrže mnogo cinka, selena, vitamina B6 i drugih minerala i vitamina. Imaju veliku kalorijsku vrednost i bogat su izvor proteina. Odlični su u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a koriste se i kao lekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, mokraćnog mehura i sistema za varenje. Možete ih jesti kao dodatak salatama, a odlično idu uz pesto i bešamel soseve.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: