Da li znate šta je majndfulnes i kako vam može pomoći da pobedite stres i paniku?

Koliko često vam se dešava da provodite vreme sa porodicom razmišljajući o poslovnim obavezama koje vas očekuju narednog dana, da pokušavate da čitate knjigu dok u glavi pravite spisak potrebnih namirnica, da pripremate ručak razmišljajući o tome kako treba da pomognete deci oko domaćeg? Uz mnoštvo obaveza koje nam poslovni i porodični život donosi, nije lako biti usredsređen na radnje koje obavljamo i biti zaista prisutan u svakom trenutku. Međutim, nauka nas upozorava da će nam upravo prisutnost pomoći da se oslobodimo stresa.

Ukoliko odete na godišnji odmor, a glava vam je puna briga i psihički ste zapravo ostali u kancelariji, nećete uspeti da se odmorite, već ćete se samo nervirati što odatle ne možete da rešite poslovne probleme, a vremenom ćete verovatno početi da se nervirate i što dragoceni godišnji odmor ne koristite za uživanje i kvalitetno vreme sa porodicom. Osloboditi se ovakvih misli i naučiti da budemo fokusirani na trenutak u kome se nalazimo nije jednostavno. I upravo to je majndfulnes. A najbolja stvar je što ovu tehniku možete vežbati kako biste postali bolji u njoj.

Majndfulnes se u našem jeziku prevodi najčešće kao svesna pažnja. I ne odnosi se samo na lepe momente koje proživljavamo. Majndfulnes podrazumeva da budemo svesni svojih emocija, kako pozitivnih, tako i negativnih. Ovu sposobnost svi prirodno posedujemo, ali pod uticajem spoljnih faktora često zaboravljamo na to da budemo potpuno prisutni, svesni svake radnje koju obavljamo, doživljavajući svet oko sebe svim čulima.

Majndfulnes nas uči da se posvetimo trenutku u kojem se nalazimo, da se fokusiramo na disanje i sopstveno telo, oslobađajuću mozak od bilo kakvih drugih misli koje bi mogle da ga opterete i uvedu u nemir ili paniku, odnosno da smirimo svoje centre za paniku i anksioznost. Kao metoda u lečenju, majndfulnes se danas proučava u vodećim medicinskim ustanovama u svetu, poput Univerziteta Harvard.

Svaku tešku ili stresnu situaciju možemo bitno olakšati ako svoju svesnu pažnju prebacimo na proces disanja. Već to je dovoljno da svoje centre za strah i anksioznost smirimo, što je preduslov da se izborimo sa problemom koji nas muči.

Istraživanja su pokazala da majndfulnes povećava pažnju, koncentraciju i fokus. Takođe, ljudi koji praktikuju ovu tehniku izjavili su da im majndfulnes pre svega omogućava da bolje prihvate sebe, da budu manje samokritični, da prihvate da je sasvim u redu da nisu uvek sto posto raspoloženi i da nemaju uvek pozitivne misli.

Ova metoda blisko je povezana sa meditacijom i najbolje od svega je što vam za nju nije potreban nikakav napor. Uz duboko disanje i prebacivanje fokusa suština je da pronađete unutrašnji mir. U ovome vam može pomoći i joga, ali i drugi sportovi.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: