Upoznajte srpske slikarke 20. veka na onlajn predavanju

Povodom meseca žena i slavljenja ženskog stvaralaštva, Božidarac je pripremio predavanje ’’Upoznajte srpske slikarke 20. veka’’ u ponedeljak 8. marta sa početkom u 20 časova. Predavanje će održati Natalija Bogdanović, mlada istoričarka umetnosti.

Početak 20. veka predstavlja prelomnu tačku u srpskoj umetnosti, pogotovo u slikarstvu. Do sredine veka, na srpskoj slikarskoj sceni, prisutna je živa borba za modernu sliku koja napušta dotadašnje ustaljene kanone, oslobađa se akademizma, koja se sada okreće svom biću i podređuje svojim zakonima. Generacije slikara i slikarki stvarali su tokom dvadesetog veka, koji je bio ispresecan i ratovima i revolucijama i iako su pripadali različitim pokretima i pravcima, svi su težili da reše pitanje srpske moderne slike.

Posebno važnu grupu u okviru srpske umetnosti 20. veka predstavljaju žene slikari. Nažalost, dela slikarki iz prve polovine 20. veka mahom su izgubljena, a mnoge od njih svoje živote izgubile su tokom Prvog svetskog rata. Nezaobilazna figura tog perioda i simbol otpora i jačanja statusa žena slikara, bila je Nadežda Petrović, ali osim nje na predavanju će biti reči i o Beti Vukanović, koja je bila jedan od pionira srpskog plenerizma i čiji život i delo su u velikoj meri uticali na dalji razvoj srpske moderne. Osim ove dve velike srpske slikarke, govoriće se o nizu poznatih i manje poznatih dama koje su svojim kistom oblikovale srpsko slikarstvo 20. veka. Neke od njih upisane su zlatnim slovima u istoriji umetnosti na ovim prostorima, poput Milene Pavlović Barili ili Olje Ivanjicki, ali mnogo je i onih koje su nepravedno skrajnute ili potpuno zaboravljene, poput Anđelije Lazarević ili Zore Petrović, čija dela i život će predavač pokušati da rasvetli i otrgne od zaborava.

Kako biste slušali ovo zanimljivo i važno predavanje, morate se prijaviti na linku.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: