Onlajn predavanje “Novo groblje – beogradski muzej na otvorenom”

U organizaciji Centra za obrazovanje i kulturu “Božidarac 1947” i grupe Fragmenti prošlosti, u sredu 12. maja sa početkom u 20 časova biće održano onlajn predavanje “Novo groblje – beogradski muzej na otvorenom“.

U Beogradu je krajem 19. veka počela izgradnja Novog groblja čija je udaljena lokacija izazvala revolt građana. Od tada do danas ono ne samo da je postalo večno počivalište Beograđana i najznamenitijih ljudi našeg podneblja, već i svojevrsni muzej na otvorenom koji obiluje velikim brojem pažnje vrednih ostvarenja znamenitih stvaralaca skulptorske umetnosti. Svi oni danas čine pogled na bogastvo jednog prohujalog vremena, njegovih vrednosti i estetike. Upravo ova ideja pokrenula je predavača da pripremi predavanje o ovom muzeju na ovorenom, a na temelju svog istraživačkog rada na terenu, tako i u literaturi. Predavanje će vas provesti kroz prostor i vreme, ispirčati priče koje vas neće ostaviti ravnodušnim i što je najbitnije ukazati da groblja nisu samo mesta smrti i žalosti već i mesta sećanja. Predavanje će obilovati bogatim multimedijalnim sadržajem, tako da je pred vama prilika da da saznate mnogo toga što možda niste znali, a nalazi se pod senovitim alejama Novog groblja u Beogradu.

Milorad Stokin se bavi istraživačkim i predavačkim radom u domenu srpske kulturne istorije. Autor je jedne knjige i više naučnih radova. Autor je i urednik stranice Fragmenti prošlosti. Više informacija, kao i prijave možete potražiti na sajtu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: