Muzeji u Beogradu koje možete posetiti u društvu najmlađih

Za pravilano vaspitanje dece potrebno je mnogo ljubavi, pažnje, strpljenja, kreativnosti, mašte, ali i inovativnih i kulturnih sadržaja kojima ćete im obogatiti svakodnevnicu. Muzeji su svakako deo njih.

Neretko čujemo da su muzeji namenjeni deci školskog uzrasta, ali mnogi roditelji ne znaju da su deca već od treće godine života sposobna za njihov obilazak, jer im uz malo mašte svaki od njih možete prilagoditi. U nastavku vam donosimo spisak muzeja u Beogradu koje možete posetiti u društvu svojih najmlađih i stvarati zajedničke uspomene kojih ćete se rado sećati.

PEDAGOŠKI MUZEJ

Pedagoški muzej je jedna od najstarijih institucija ove vrste u Srbiji. Na inicijativu Učiteljskog udruženja, a sa ciljem da prikuplja i čuva nastavna sredstva i sve druge predmete od istorijskog značaja za osnovne škole i učitelje, Školski muzej osnovan je 1896. godine. Tokom više od jednog veka postojanja, prikupljeno je nekoliko desetina hiljada udžbenika, nastavnih sredstava, fotografija i dokumenata koji svedoče o radu srpskih škola od početka 19. veka do danas. Tokom svog postojanja, Muzej se nekoliko puta selio, a od 1969. smešten je u zgradu Beogradske realke, podignute oko 1840. godine, odnosno u kući Cvetka Rajovića, tadašnjeg upravitelja varoši beogradske.

MUZEJ JUGOSLAVIJE

Muzej Jugoslavije je otvorena institucija koja savremenom interpretacijom prošlosti podstiče različite aktere da aktivno sagledavaju sadašnjost. Kroz svoje programe i aktivnosti cilj je da podstakne društveno pamćenje i kulturu sećanja vezanu za razvoj jugoslovenske ideje, od nastanka države Jugoslavije kao kraljevine do njenog nestanka, početkom devedesetih godina. 

MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI

Muzej primenjene umetnosti osnovan je 6. novembra 1950. godine i pripada kategoriji umetničkih muzeja specijalizovanog tipa. Osnovna delatnost Muzeja je da sistematski prikuplja, štiti, čuva, proučava, izlaže i publikuje predmete primenjene umetnosti. Pored dela nacionalne primenjene umetnosti, u Muzeju se prikuplja istorodni materijal iz drugih evropskih i vanevropskih zemalja, koji je preko kulturnih i privrednih veza dospeo u naše krajeve.

VOJNI MUZEJ

Vojni muzej u Beogradu je muzejska institucija koja sakuplja, proučava i prezentuje različite predmete za vojnu upotrebu, a pre svega oružje, uniforme, ratne zastave, vojna dokumenta i umetnička dela sa vojnom tematikom.

NARODNI MUZEJ

Narodni muzej u Beogradu osnovan je 1844. godine i najstarija je muzejska ustanova u Srbiji. U sastavu Narodnog muzeja su Galerija fresaka, Vukov i Dositejev muzej i Spomen – muzej Nadežde i Rastka Petrovića. Najveća vrednost koja se čuva u narodnom muzeju je Miroslavljevo jevanđelje – najstariji i najdragoceniji ćirilični rukopis.

MUZEJ ILUZIJA

Muzej iluzija predstavlja franšizu jednog od najbrže rastućih muzejskih lanaca, koji je do 2020. godine otvoren u više od 20 svetskih gradova. Prostire se na 3 nivoa i poseduje mnoštvo naučnih eksponata, od kojih je većina interaktivna.

ŽELEZNIČKI MUZEJ

Železnički muzej u Beogradu osnovan je 1. februara 1950. godine u sastavu nekadašnjeg Ministarstva železnica Federetivne Narodne Republike Jugoslavije.
Prva stalna postavka otvorena je 30. aprila 1953. godine, pod nazivom “Kroz istoriju Jugoslovenskih Železnica”.
Muzej se može pohvaliti velikim brojem veoma retkih eksponata, knjiga i velikim fondom arhivske građe. Muzej poseduje zanimljive modele, makete, predmete, objekte, minijataure.

PRIRODNJAČKI MUZEJ

Prirodnjački muzej u Beogradu je jedna od najstarijih srpskih nacionalnih ustanova. U Srbiji je jedini muzej takve vrste, a po bogatstvu i raznovrsnosti primeraka, postignutim rezultatima u oblasti muzeologije i nauke jedan je od vodećih prirodnjačkih muzeja u jugoistočnoj Evropi. Zvanično je osnovan 1895. godine, kao Jestastvenički muzej srpske zemlje. U privremenom prostoru čuva se prirodna i kulturna baština u 117 prirodnjačkih zbirki, sa približno 1 500 000 različitih primeraka iz Srbije, Balkanskog poluostrva, ali i celog sveta. Po broju primeraka izdvajaju se mineraloška, petrološka, zbirke fosilnih i recentnih mekušaca, insekata, ptica, sisara, kao i Generalni herbarijum Balkanskog poluostrva, koje imaju veliku naučnu i muzeološku vrednost. Prirodnjački muzej poseduje jednu od najstarijih i najbogatijih stručnih biblioteka na Balkanu. Nema stalnu postavku, a izložbena aktivnost, promocije, prezentacije i stručni skupovi odvijaju se u Galeriji na Kalemegdanu. Pedagoško propagandna služba muzeja ostvaruje intenzivnu saradnju sa brojnim školama Srbije, sa decom svih uzrasta.


Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: