Art branč o srpskoj pop kulturi devedesetih godina

Ako do sada niste znali šta je Art branč, pravo je vreme da otkrijete jer nas u sredu 17. februara očekuje jedan u organizaciji Kulturnog centra Beograda.

Art branč je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz kafu i kolače, jednog radnog dana u mesecu, tačno u podne. Pozvani gost ili gošća iz oblasti filozofije, filma, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine ili neke druge teme 15 do 20 minuta izlaže na temu o kojoj će se u sledećih 45 minuta voditi razgovor između publike i govornika. 

Tema februarskog Art branča je “Devedesete – potisnuti narativ”, a sa ovom temom upoznaće nas Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma i pop kulture Fakulteta dramskih umetnosti i filmski i muzički kritičar. Kao pripremu za razmišljanje Janković nam najavljuje temu:
“Pre trideset godina započela je decenija koja nas je politički i kulturološki dislocirala od ostatka sveta koji je doživljavao svoj Belle Époque. Paradoksalno, pop kultura nikada nije bila življa, fokusiranija, određenija. Distorzirano favorizovanje osamdesetih u kasnijim godinama upravo proističe iz čemera socijalnog i nacionalnog posrnuća devedesetih. Međutim, važno je da se sistematizuje ova decenija zbog veličanstvenih dometa popularne kulture u okviru rok scene, filmova, TV serija, pozorišnih predstava, književnosti, publicistike. Ovo predavanje-razgovor bi trebalo da objektivizuje i sistematizuje devedesete u popularnoj kulturi, izbegavajući uobičajenu turbo-folk fetišizaciju, već fokusirajući se na prave heroje ovog vremena, vezujući ih u kontekst današnje situacije i prateći šta je proizašlo iz njih.“

Zbog aktuelne pandemije koronavirusa,  predavanje će se održati u digitalnoj formi i možete ga pratiti u sredu, 17. februara u 12 časova na Instagram profilu Kulturnog centra Beograda.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: